Рисовий оцет: як його готують?

Суші… Ідеальні, інколи навіть нестандартні поєднання інгредієнтів настільки прийшлися до душі гурманам, що доставка суші стала невід’ємною частиною відпочинку багатьох людей.

Але чи були б суші такими смачними без певних традицій їх приготування? Звісно, що ні. І сьогодні ми поговоримо про такий інгредієнт, як рисовий оцет, який вважається найважливішою складовою заправки для рису.

Рисовий оцет — це натуральний продукт, який отримують з рисового вина або перебродженого рису. Головна його функція під час приготування страв японської кухні — скріплювати рис для суші.

ТРІШКИ ІСТОРІЇ

В Китаї рецепт приготування рисового оцту з’явився понад 2000 років тому. До Японії ж рецепт потрапив пізніше, де вже його вдосконалили та зробили невід’ємною частиною традиційної кухні.

Ще до того, як рецепт рисового оцту потрапив до рук японців, місцевим жителям доводилось маринувати рибу у великій кількості рису, який в процесі ферментації виділяв молочну кислоту, що дозволяла рибі довше зберігати свою свіжість. Однак цей процес тривав не один місяць, а поява рисового оцту дозволила готувати суші швидше, і, що важливо, без шкоди смаковим якостям страви.

ВИДИ РИСОВОГО ОЦТУ

#1 Білий

Це саме той різновид, який можна придбати в українських супермаркетах. Він дуже схожий на звичайний столовий оцет, але має менш кислий смак. Лише ним заправляють рис для суші.

#2 Червоний

Цей різновид оцту готується з коричневого рису з додаванням червоних дріжджів, завдяки яким продукт і отримує свій колір. Його додають в супи, а також використовують як заправку для овочевих та фруктових салатів.

#3 Чорний

Це густий та ароматний оцет, за смаковими якостями схожий на бальзамічний. Для його приготування необхідний круглий рис та грибок аспергіл. Його використовують для маринадів, а також як соус до морепродуктів.

ЯК ГОТУЮТЬ РИСОВИЙ ОЦЕТ?

На відміну від “звичайного” оцту, який готується на виробництві, рисовий оцет виготовляють зовсім по-іншому. В невеликому містечку Фукуяма, що на півдні Японії, його готують за традиційною технологією вже понад 200 років.

Масштабне виробництво рисового оцту тут знаходиться просто неба. На високому пагорбі розмістились десятки тисяч великих глечиків, в яких і готують оцет.

Рис розпарюють, а потім викладають в глечики, додаючи спеціальну закваску та воду. Після цього посудину накривають кришкою і залишають стояти під відкритим сонцем. До речі, глечики мають бути лише темного забарвлення, оскільки так вони краще нагріваються на сонці.

Виробництво оцту можна поділити на два етапи. Перший етап базується на спиртовому бродінні, яке триває близько місяця. Другий — оцтове бродіння, яке зумовлене додаванням оцтової бактерії. В залежності від того, який оцет бажають отримати, робітники додають відповідні бактерії в кожен глечик.

Сподіваємось, що вам було цікаво дізнатись, як виготовляється один з найважливіших інгредієнтів японських страв. А щоб відчути, які ж на смак суші з ідеально заправленого рису — достатньо просто замовити доставку від Кайфуй Суші Тернопіль.

admin

Сейчас читают: